Το 1992 στο περιοδικό Φιλοτέλεια είχε γίνει μία θαυμάσια μελέτη από την ομάδα εργασίας συλλεκτών ταχυδρομικής ιστορίας, με θέμα «Ο έλεγχος συναλλάγματος στην Ελλάδα 1936-1940», όπου ο Σ. Μπόζοβιτς μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «…. Σαφώς και υπάρχει η βεβαιότητα πως στο μέλλον θα βρεθούν και άλλες σφραγίδες ελέγχου».
Η προσπάθεια της οποίας τα αποτελέσματα εκτίθενται στην συνέχεια απλώς έχει σκοπό να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Σήμερα θα ήθελα να παρουσιάσω τρεις σφραγίδες, μάλλον δυο σφραγίδες ελέγχου συναλλάγματος και μία αμφισβητούμενη, οι οποίες προέρχονται από τη Δ. Μακεδονία και δεν υπάρχουν στη μελέτη της Φιλοτέλειας του 1992.
1. Άργος Ορεστικόν (Χρούπιστα)
Σφραγίδα οβάλ 51 χιλ. με την επιγραφή περιμετρικά «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ» και στο κέντρο «ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ». Τη σφραγίδα αυτή τη συνάντησα σε δυο φακέλους με ημερομηνίες 9.2.39 και 12.7.39 και έχουν προορισμό την Αμερική. Επίσης και οι δυο φάκελοι φέρουν ταινία με την επιγραφή «ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ – CONTROLE DU CHANGE».
2. Νεστόριον
Σφραγίδα οβάλ 39 χιλ. με την επιγραφή περιμετρικά «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ». Η σφραγίδα αυτή είναι μικρότερη και διαφορετική από εκείνη του Άργους Ορεστικού. Τη σφραγίδα αυτή τη συνάντησα σε δυο φακέλους. Ο ένας πουλήθηκε σε Δημοπρασία του Collectio πριν μερικά χρόνια, και ο δεύτερος ανήκει στη συλλογή του Α. Κορωναίου και έχει ημερομηνία 27.5.1937. Ο τελευταίος φάκελος δεν έχει ταινία κλεισίματος και πιθανόν να παραδόθηκε ανοιχτός.
Φλώρινα
Η Φλώρινα διέθετε δυο διαφορετικές σφραγίδες, στον εξεταζόμενο όμως φάκελο δεν χρησιμοποιήθηκε καμία από αυτές. Ο φάκελος ανοίχθηκε, ελέγχθηκε, κλείστηκε με ταινία που έχει την επιγραφή «ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ – CONTROLE DU CHANGE». αλλά σφραγίσθηκε με κυκλική σφραγίδα που φέρει περιμετρικά την ένδειξη «ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑ». Η ημερομηνία αποστολής του φακέλου είναι 30.11.40. Εδώ γεννιέται το ερώτημα γιατί χρησιμοποιήθηκε η σφραγίδα ελέγχου των διαβατηρίων και όχι η κανονική σφραγίδα ελέγχου που ήταν σε χρήση. Λάθος του υπαλλήλου; φιλοτελικό κατασκεύασμα; ή μήπως λόγω της έναρξης του ελληνο-ϊταλικού πολέμου χρησιμοποιούσαν τη σφραγίδα αυτή ως σφραγίδα λογοκρισίας και ελέγχου συναλλάγματος; Όποιος έχει οτιδήποτε στοιχεία επί του θέματος αυτού θα χαρώ πάρα πολύ να με ενημερώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου