Η ταχυδρομική ιστορία της Ρόδου και γενικά της Δωδεκανήσου, αρχίζει στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 19ου αιώνα. Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται την εποχή αυτή ενσωματωμένα στην αχανή Οθωμανική Αυτοκρατορία που ήδη βρίσκεται σε αποσύνθεση.
Μέχρι το 1840 στη Ρόδο δεν υπήρχε ταχυδρομική οργάνωση. Εμπορικά γράμματα μετέφεραν κυρίως οι καπετάνιοι με τα καΐκια και σπανιότερα οι ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκε τότε η επικοινωνία της Ρόδου με τα νησιά και την Ανατολή.
Στη Ρόδο η οργανωμένη μεταφορά επιστολών πραγματοποιήθηκε όταν άρχισαν να προσεγγίζουν σε αυτήν τα ατμόπλοια των ξένων δυνάμεων. Το πρώτο τέτοιο βαπόρι άραξε στο λιμάνι της Ρόδου το 1841. Ήταν 350 τόνων, της Αυστριακής ναυτιλιακής εταιρείας «LLOYD AUSTRIACO» και έκανε το δοκιμαστικό του ταξίδι στη γραμμή Σμύρνη – Ρόδο – Κύπρο – Συρία και αντίστροφα.
Από την περίοδο αυτή και με το προνόμιο που είχε επιτύχει η Αυστρία από την Πύλη για εγκατάσταση ταχυδρομικών γραφείων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο οργανωμένο ναυτιλιακό ταχυδρομικό γραφείο της Ρόδου. Ακολουθούν το Γαλλικό το 1852, το Ρωσικό το 1860, το Τουρκικό γύρω στα 1868 και το Αιγυπτιακό το 1872. Μετά την ιταλική κατάληψη της Ρόδου στις 05-05-1912, οι Ιταλοί οργάνωσαν το κεντρικό ταχυδρομείο της Ρόδου, και ταχυδρομεία σχεδόν σε όλα τα χωριά της Ρόδου και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Μάλιστα τα τότε ταχυδρομεία είχαν οργανωθεί κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Από τον Σεπτέμβριο του 1943 που επεκράτησαν οι Γερμανοί στη Ρόδο, η ταχυδρομική υπηρεσία έγινε «ιταλογερμανική» και παράλληλα λειτούργησε και το γερμανικό στρατιωτικό ταχυδρομείο της Ρόδου, γνωστό ως «INSELPOST». Οι Άγγλοι μετά την κατάληψη της Δωδεκανήσου, το Μάιο του 1945, μετέτρεψαν το ταχυδρομείο της Ρόδου σε αγγλικό, ενώ παράλληλα λειτούργησε αγγλικό στρατιωτικό ταχυδρομείο. Οι Άγγλοι δημιούργησαν επίσης Ινδικό ταχυδρομείο για το Ινδικό τάγμα που εγκαταστάθηκε στη Ρόδο μαζί με τους Άγγλους.
Μετά την απελευθέρωση την 01-04-1947 και την εγκατάσταση στα Δωδεκάνησα της Στρατιωτικής Διοίκησης λειτούργησαν από την πρώτη μέρα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που συνέχισαν μετά την Επανενσωμάτωση μέχρι και σήμερα. Ιστορικά στοιχεία για το άρθρο ελήφθησαν από το βιβλίο του Γεράσιμου Ζησιμάτου «Η ταχυδρομική ιστορία της Ρόδου 1309 - 1984
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου